Terugblik SCUG NL bijeenkomst dinsdag 3 dec. jl met Travis Wright en Chris Ross

Dinsdag 3 december jl. vond alweer de laatste System Center User Group NL bijeenkomst van dit jaar plaats. De bijeenkomst werd ditmaal gehouden bij HP Nederland en stond volledig in het teken van Service Manager. Met Travis Wright en Chris Ross mochten we twee topsprekers begroeten die hun diepgaande kennis op het gebied van Service Manager met ons wilden delen.

scug_bijeenkomst HP

Performance and Scale Best Practices for Service Manager

Als basis principe geldt uiteraard een gedegen ontwerp op basis waarvan te verwachten workloads en te generen data op bijpassende hardware configuratie geïmplementeerd kan worden. Tools die je o.a. hierbij kunnen helpen zijn de Infrastructure Planning & Design (IPD) guide en de Service Manager 2012 Job Aids. Niet alleen omvang van de data is belangrijk – ook onderscheid maken tussen goede en slechte data alsmede de retentie periode zijn van wezenlijk belang als het gaat om de optimalisatie van Service Manager. Zorg dat je data retentie periode van de operationele database niet langer dan noodzakelijk is ingesteld.

Optimalisatie van Service Manager zit ‘m niet alleen in complexe aanpassingen maar denk ook aan hele basale zaken zoals:

  • Beperk het aantal workflows (<100)
  • Schedule je connectoren buiten kantoortijd
  • Gebruik geen DCM indien niet gebruikt
  • Synchroniseer geen null waardes in AD connector
  • Synchroniseer geen data die je niet gebruikt!
  • Gebruik Orchestrator/SMA in plaats van workflows

Naast de gebruikelijke SQL optimalisatie maatregelen (DATA en LOG op aparte LUN’s, multiple TempDB’s, Max Degree of Parallelism) kan netwerk een belangrijke bottleneck zijn als het gaat om de snelheid van het console. Een latency van <100 msec is wenselijk waarbij waardes van tussen 150-200 msec de het console aanzienlijk langzamer maakt(40%). Verdere maatregelen die bijdragen tot de optimalisatie zijn: console niet in een volledig scherm gebruiken, gebruik search in plaats van views om te zoeken, beperk het gebruik van queues en gebruik geen advanced classes bij het maken van views of custom formulieren.

Process Integration with Service Management Automation (SMA)

Proces automation is vanuit Service Manager al mogelijk door gebruik te maken van Runbook Automation Activity’s waarbij Runbooks via de Orchestrator Connector in Service Manager aangeroepen kunnen worden. Waarom zou ik gebruik maken van SMA en wat is SMA nu eigenlijk?

Service Management Automation is een IT-proces automatisering oplossing voor Windows Azure Pack (WAP). Het stelt je in staat om het aanmaken, beheren en inzet van middelen in Windows Azure-Pack-omgeving te automatiseren. Service Management Automation is een set van tools die geïntegreerd is als de Automation uitbreiding in Windows Azure Pack. IT-professionals en IT-ontwikkelaars kunnen automation gebruiken om te aanmaken, uitvoeren en beheren van runbooks te integreren, samen te brengen en automatiseren van IT-bedrijfsprocessen. Automatisering runbooks draaien op het Windows PowerShell workflow engine.

image

Op dit moment bestaat er geen integratie om SMA PowerShell workflows vanuit Service Manager aan te sturen. Travis Wright en Chris Ross lieten tijdens deze bijeenkomst zien hoe je met Cireson SMA connector de integratie en aansturing vanuit Service Manager – SMA Runbook Activities – kunt realiseren gelijk aan Runbook Automation Activities waardoor proces integratie gewaarborgd blijft. De Cireson SMA Connector is nog in beta en nog niet publiekelijk beschikbaar.

Meer informatie over Service Management Automation (SMA) kun je hier vinden. Twijfel je tussen of je nu Orchestrator of SMA moet gebruiken, lees dan deze blog waarin de voors en tegens benoemd worden.

Presentaties

Onder nadrukkelijke voorbehoud van verdere verspreiding zijn de presentaties op aanvraag beschikbaar voor degene die afgelopen dinsdag aanwezig waren. Stuur een e-mail naar info@scug.nl mocht je de presentaties willen ontvangen. Reden hiervoor is dat sommige content nog vrij recent is en deze presentaties ook tijdens andere user groep bijeenkomsten gehouden zullen worden. De presentaties zullen in een later stadium beschikbaar komen.

Martin Seventer – HP Nederland: HP ConvergedSystem One

Resources

Dit jaar tijdens MMS 2013 heeft Nathan Lasnoski een sessie gehouden over Service Manager performance optimalisatie met bijbehorende presentatie.

Configuring Service Manager for performance and scale

Aanvullend hierbij nog een aantal links welke gerelateerd zijn aan Service Manager performance optimalisatie:

Troubleshooting workflow performance and delays

Why is my custom incident view so slow?

A collection of tips to improve service manager performance

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff461124.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh519624.aspx

It's only fair to share...Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Share on Facebook0

Leave a Comment